News

18-2-2019

Video, “how to use”

Eerste video gemaakt over het gebruik van wingburners. Kleine handigheidjes waarmee je een mooie strakke vleugel maakt. Meer video’s zullen volgen in de loop van de tijd over het binden van de vliegen met vleugels van diverse folies.

27-1-2019

PLA, biologisch afbreekbaar

Caenis XS hooksize #26 PLA wings

PLA is de afkorting voor de verzamelnaam polylactic acid, polymelkzuur in het Nederlands. Het gaat om kunststof dat wordt gemaakt uit maiszetmeel of suikerriet en is daarom biologisch afbreekbaar. Het wordt steeds meer toegepast als duurzaam alternatief voor op aardolie gebaseerde plastics. De produktiekosten zijn nog relatief hoog waardoor volledige vervanging (nog) niet aan de orde is.
Er zijn wat bedrijven die deze afbreekbare plastics leveren maar het bedrukken ervan is op dit moment mogelijk in een zeer beperkt kleurpalet. Wanneer je op verpakkingsmateriaal gaat letten zal je zo nu en dan hierop een logo tegenkomen met de mededeling dat het gaat om plastic dat composteerbaar is en dus bij het groene afval kan worden gedaan. Het reclamemateriaal dat ik door de brievenbus krijg zit vaak in een plastic folie verpakt en soms is hier ook een vermelding op dat dit biologisch afbreekbaar is.
Ik heb het een en ander bewaard en wist eigenlijk niet zo wat ik er mee moest. Eigenlijk verbrand het ook meer dan dat het smelt maar het idee van vleugels op mijn vliegen die niet schadelijk voor het milieu zijn dat liet me niet los.
Twee weken terug (begin januari 2019) ben ik de diverse PLA folies die ik heb opgespaard eens beter gaan bekijken en met de strijkbout gaan bewerken. De folie is goed te lamineren waardoor je zelf weer de mogelijkheid hebt om dikke en dunne folies te creëren. De temperatuur om te lamineren is wel veel hoger dan bij polyethyleen. Het eindresultaat wordt een wat knisperige hardere folie en sommige soorten worden echt heel hard met een soort craquelé, allemaal barstjes die zichtbaar worden.
Wanneer ik de gelamineerde PLA folies in wingburners ga bewerken valt me op dat de folie een beetje smelt maar ook verbrand. Hierdoor krijg je geen grote verdikkingen langs de randen. Wanneer je met knippen langs de wingburner wel eens per ongeluk te weinig folie wegknipt, kan dit voor een verdikking of een druppel langs de rand zorgen wanneer je de vleugel op maat smelt. Met PLA heb je dit probleem niet omdat het te veel aan materiaal ook wegbrand waardoor de gevormde rand mooi egaal en strak blijft. Hierdoor vind ik PLA een uitermate geschikt materiaal om echt kleine vleugels van te maken.
De S wingburner voor de Caenis bijvoorbeeld, is met polyethyleen echt de grens wat je nog netjes kan maken. Met PLA is dit geen probleem en ook de XS ziet er goed uit terwijl deze eigenlijk voor andere folie te lastig is.